Hoe ga je veilig om met vuurwerk

Dat vuurwerk gevaarlijk kan zijn, weet iedereen. Daarom is het belangrijk om voorzichtig met vuurwerk om te gaan. Hier volgen enkele tips om eventueel letsel te voorkomen.
 

Gebruik altijd een aansteeklont

AansteeklontHet is zeer belangrijk dat u altijd een aansteeklont gebruikt tijdens het aansteken van vuurwerk. Dit is omdat, wanneer u een aansteker gebruikt, u niet kunt controleren waar de lont precies begint met ontbranden. Met een aansteeklont zorgt u ervoor dat de lont altijd aan het uiteinde begint te branden, waardoor u nog genoeg tijd heeft om weg te lopen voordat het vuurwerk afgaat. Mocht u toch geen aansteeklont hebben gekocht dan kunt u ook een sigaret of sigaar gebruiken.

 

Gebruik voor vuurpijlen altijd een fles of buis

Als u een vuurpijl niet goed afsteekt kan hij vaak alle kanten opvliegen. Daarom is het verstandig om altijd een fles of een stuk pvc-pijp in te graven. Op deze manier bepaalt u al van te voren de lanceerrichting van de pijl waardoor hij niet bijvoorbeeld door het open raam van de buren kan vliegen. Zet de fles nooit los op de straat, want deze kan gemakkelijk omvallen waardoor de pijl alsnog gevaarlijke richtingen op kan gaan.

Gebruik oordopjes

Het menselijk gehoor kan snel beschadigd raken. Niet alleen kunt u slechter gaan horen, ook kunt u last krijgen van tinnitus. Deze aandoening houdt in dat u vaak de rest van uw leven moet rondlopen met een irritante pieptoon in één of allebei de oren. Gelukkig kunt u deze nare dingen voorkomen door gehoorbeschermers te gebruiken. Voor een paar euro heeft u al 2 oordopjes die u in elke bouwmarkt kunt kopen. Vaak kunt u elkaar nog prima verstaan en uw gehoor loopt geen gevaar meer.

Vuurwerkbril

Als u graag het zekere voor het onzekere wilt nemen en geen enkel risico wilt lopen kunt u ook nog een beschermende vuurwerkbril aanschaffen. Deze bril biedt uw ogen optimale bescherming tegen omgevallen vuurpijlen en rondvliegende vonkdeeltjes. Het kan er een beetje stom uitzien, maar u heeft na de jaarwisseling tenminste nog wel uw zicht.

Drink niet teveel alcohol

ChampagneMet oud en nieuw is het vaak gezellig en wordt er ook een drankje genuttigd. Probeer toch uw alcoholconsumptie een beetje in bedwang te houden als u nog vuurwerk gaat afsteken. Als u teveel op heeft kunt u snel een aantal veiligheidsoverwegingen vergeten waardoor er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.

Still quiet here.sas

Reageer


− 2 = zes