Hoe werkt vuurwerk?

Je staat er eigenlijk niet zo vaak bij stil, maar vuurwerk zit best knap in elkaar. Eigenlijk is het best bijzonder dat, wanneer je bijvoorbeeld een vuurwerkpot of vuurpijl afsteekt, het bijna altijd precies ontploft zoals de fabrikant het bedoeld heeft. Hoe kan het, dat zo’n kartonnen kokertje met wat kruit al deze effecten oplevert?
 

Vuurpijlen

Tijdens grote vuurwerkshows zie je vaak de meest indrukwekkende explosies met de mooiste effecten. Dit vuurwerk ziet er echter anders uit dan de standaard vuurpijl. Ze hebben geen stokje waarmee je ze kan afschieten vanuit een fles maar zien er meer uit als een kleine bom. Deze projectielen worden afgeschoten vanuit een metalen cilinder. Wanneer de eerste lading buskruit ontploft wordt de vuurwerkbol gelanceerd.

Professioneel vuurwerk

Tijdens de ontbranding van het buskruit wordt het vertragingskruit van de vuurwerkbol ontstoken. De brandtijd van het vertragingskruit in combinatie met de hoeveelheid buskruit zorgt ervoor dat de vuurwerkbol op de juiste hoogte ontploft. De ontploffing wordt veroorzaakt door een tweede lading buskruit in de kern van de vuurwerkbol. Daar omheen zitten capsules met elk een speciale combinatie van chemische stoffen. Als de vuurwerkbol ontploft gaan op hun beurt deze capsules af en zorgen dan voor de bekende effecten die je in de lucht ziet. De chemische samenstellingen van de capsules bepalen de verschillende kleuren en geluidseffecten:

  • Koper voor blauw
  • Barium voor groen
  • Natrium of calcium voor oranje
  • Strontium voor rood
  • Magnesium voor fel wit

Om een speciaal figuur te krijgen worden de capsules in een bepaalde vorm in de vuurwerkbol gestopt. Tussen de capsules zit dan een speciale breeklading die ervoor zorgt dat de capsules tegelijkertijd wegvliegen van de rest van de vuurwerkbol. De uitdaging is dat de capsules allemaal tegelijk af moeten gaan anders gaat het gewenste effect verloren.

De vuurpijlen die je in de winkel kan kopen met oud en nieuw werken bijna op dezelfde manier, zij het iets kleinschaliger en wat minder complex.

Sterretjes

SterretjeSterretjes verschillen erg van ander vuurwerk. Ze branden langzaam en geven geen knal. Vaak wordt gezegd dat sterretjes koud vuur produceren, maar dit is onjuist. De vonken zijn in werkelijkheid zeer heet maar zijn zo klein dat ze (haast) niet gevoeld kunnen worden.

 

Een sterretje bestaat uit de volgende componenten:

  • Brandstof
  • Zuurstofverbinding
  • Oxidator
  • IJzer of metaal
  • Bindmiddel

Deze stoffen worden samengevoegd waardoor er een stroperig mengsel ontstaat. Vervolgens wordt er een stukje ijzerdraad in gedoopt. Op het moment dat het laagje droog is, is het sterretje klaar om af te steken.

Still quiet here.sas

Reageer


× acht = 8