Hoe kan je oliebollen maken?

Geschiedenis van de oliebol

Er gaan meerdere verhalen rond over het ontstaan van de oliebol. De meest waarschijnlijke speelt zich af aan het einde van de middeleeuwen. In die tijd werd kerst nog gevierd aan het eind van de vastenperiode. Omdat tegen die tijd al het voedsel op was bakte men oliekoeken van lang houdbare ingrediƫnten. Deze koeken waren lekker vet en waren een goede brandstof om de winterkou te kunnen doorstaan. Later begon men met het bakken in diep vet en toen is waarschijnlijk de oliebol ontstaan vanuit het recept van de oliekoeken. De poedersuiker was waarschijnlijk een symbool voor de wintersneeuw.
 

Hoe maak je oliebollen?

Je kunt naar de oliebollenkraam om oliebollen te halen, maar het is natuurlijk veel leuker en lekkerder om ze zelf te bakken. Wat heb je nodig?

Ingrediƫnten:
500 gram oliebollenmix
500 ml lauw water
arachideolie (braadpan: 1 fles, frituurpan: afhankelijk van de inhoud)
250 gram rozijnen of krenten
poedersuiker

Arachideolie is gezonder dan zonnebloemolie omdat deze beter tegen hoge temperaturen kan waardoor er minder ongezonde stoffen worden gevormd.

Benodigdheden:
braadpan/frituurpan
schone theedoek
2 lepels schaal met keukenpapier of vergiet
groot bord
pollepel of mixer met deeghaken

Bereiding:Oliebollen in de pan Laat de rozijnen 10 minuten weken in lauw water. Pak ondertussen de beslagkom en doe hier de oliebollenmix in. Voeg vervolgens het water toe en roer met de pollepel of mixer met deeghaken tot je een glad beslag hebt. Gooi nu de rozijnen zonder water in het beslag en roer ze er goed doorheen. Pak nu de theedoek en leg deze over de kom. Plaats vervolgens de kom op een plek waar het niet tocht en laat deze een uurtje staan.

Pak na 50 minuten een pan en doe hier de arachideolie in. Je kan natuurlijk ook gewoon zonnebloemolie gebruiken. Mocht je een frituurpan willen gebruiken zorg er dan wel voor dat je hier, afhankelijk van de inhoud, voldoende olie in doet. Verhit de pan en laat het opwarmen tot ongeveer 190 graden (tot je een lichte damp ziet). Doop de 2 lepels heel kort in het vet en maak vervolgens bolletjes beslag die je voorzichtig in het vet laat glijden. Doe niet meer dan 6 oliebollen tegelijk in de pan anders kunnen ze aan elkaar blijven kleven. Bak de oliebollen circa 3 tot 4 minuten en zorg ervoor dat ze aan alle kanten mooi bruin worden. Als ze klaar zijn laat je ze uitlekken in de schaal met keukenpapier of vergiet.

Presentatie:
Leg de oliebollen op het bord en strooi de poedersuiker eroverheen. Met zulke lekkere zelfgebakken oliebollen kan de avond niet meer stuk.

Still quiet here.sas

Reageer


acht − = 5